Kämmentunnistus kaasutteli karting-varikolle

Net 2017,  15.6.2017

Fujitsun kehittämää PalmSecure-kämmentunnistusta testataan parhaillaan X30-karting-kisoissa. Tavoitteena on nopeuttaa kilpailijoiden ilmoittautumista ja siihen liittyvää tunnistautumista sekä heittää samalla hyvästit pitkille jonotusajoille. Luotettava ja innovatiivinen kämmentunnistus tuo karting-tapahtuman digiaikaan.

Karting ja PalmSecure

X30 Challenge Finland on Suomen suurin ja suosituin karting-sarja, jossa kilpailee parisataa mikroautoilijaa. Karting on suosittu harrastus ja samalla tärkeä ponnahduslauta isompiin kisoihin, aina F1-formuloihin asti. Kaikkien suomalaisten F1-kuskien taustalla on satoja kisoja kotimaan karting-kentillä.

Kilpailutapahtumien ilmoittautumisessa ja tietojen hallinnassa testataan Fujitsun kehittämää ja patentoimaa PalmSecure-kämmentunnistusta. PalmSecure on biometrinen tunnistusjärjestelmä, joka perustuu ihmisen kämmenen verisuonten muodostamaan yksilölliseen kuvioon.

Kämmentunnistus helpottaa kisojen logistiikkaa. Useissa eri vaiheissa vaaditaan henkilöiden varmaa tunnistamista. Tavoitteena on nopeuttaa ilmoittautumista ja siihen liittyvää tunnistautumista ja heittää samalla hyvästit pitkille jonotusajoille.

Kokemukset äärioloista auttavat jatkokehityksessä

Fujitsun järjestelmäarkkitehti Seppo Pekkala on aktiivinen karting-harrastaja ja hänen kaksi poikaansa ovat olleet aiemmin kilpailuissa mukana. Pekkala on myös koodannut kisojen ajanottojärjestelmän, jolla hoidetaan tulospalvelu ja kilpailutapahtumien hallinta.

Karting-kilpailutapahtuma ei ole pelkkää ajamista, vaan se sisältää muiden muassa ilmoittautumisia, renkaiden jakoa, katsastuksia ja ohjaajakokouksia. Kaikissa vaiheissa pitää olla ehdottoman varma, että oikeita tietoja käsitellään oikeiden henkilöiden kanssa.

”Kun viime talvena koodailin ajanottojärjestelmän päivitystä, mietin logistiikkaa ja siihen kytkeytyvää mahdollista kämmentunnistusta. Ideoimme kisajärjestäjä Mikko Laineen kanssa, että tässähän voisi olla hyvä ratkaisu moneen lähtöön. Luotettavan tunnistuksen lisäksi PalmSecure-järjestelmä on melko simppeli ja helppo kuljettaa, tarvitaan vain tunnistuspalvelin ja siihen liittyvä työasemaohjelmisto. Lisäksi Fujitsun tuotekehitys saisi todella hyvän testipenkin, koska kisaolosuhteet ovat haastavat ja käyttäjien määrä sopiva”, Pekkala selvittää.

Karting ja PalmSecure

Kämmentunnistusta päätettiin kokeilla ja sen ensimmäinen testi tapahtui Kouvolan X30 Challenge Finland -kisoissa huhtikuussa. Sieltä kertyi paljon erilaisia kokemuksia, joista otettiin oppia seuraavia eli 11.–12.6. pidettyjä Lahden kisoja varten.

”Ympäristötekijät olivat Kouvolassa melkoinen yllätys, eivätkä ihan kaikki muutkaan asiat menneet kuten konttorissa oli suunniteltu. Oli kylmää, märkää ja samalla erittäin valoisaa. Kuskit tulivat sinisillä käsillään rekisteröitymään, veri ei kiertänyt. Joku oli juuri vaihtanut ketjuja ja takarattaan piikkien jäljet näkyivät kämmenessä”, Pekkala kuvailee.

”Toinen haaste oli lukijalaitteen määritykset. Ajajien ikähaitari vaihtelee kuusivuotiaasta kuusikymppiseen. Useimmat karting-ajajat ovat vielä lapsia tai nuoria kun taas kämmenlukija on viritetty sopimaan aikuisen isompaan käteen. Onneksi lukijalaitteesta on tehty erilaisia vaihtoehtoja, ja seuraavaksi kokeilemmekin toista mallia.” 

Karting ja PalmSecureMyös tietoliikenneyhteydet olivat koetuksella Kouvolassa.

”Lauantain rekisteröintijonossa oli kymmeniä nuoria ajajia, joilla oli taskut täynnä kännyköitä ja muita mobiililaitteita. Vaikka testivaiheessa kaikki toimi hyvin, langaton tietoliikennelinkki ruuhkautui ja meni tukkoon tositilanteessa. Sunnuntaina asia korjattiin rakentamalla kämmenlukijan ja tunnistuspalvelimen välille kiinteä yhteys”, Pekkala kertoo.

Kesäkuiset Lahden kisat olivat tähän mennessä suurimmat X30-sarjan karting-kisat. Mukana oli noin 250 ajajaa ja huoltajaa.  

"Lahdessa tunnistusjärjestelmä toimi jo huomattavasti nopeammin ja luotettavammin. Melkein kaikki osallistujat pystyttiin tunnistamaan PalmVein-järjestelmän avulla, kertoo järjestelmäasiantuntija Yki Mansnerus Fujitsusta. Kuvassa hän neuvoo nuorta kuljettajaa tunnistautumisessa.

Vaasalainen Dariush Moghadampour voitti sunnuntaina X30 senior -sarjan finaalin. Hänen mielestään kämmentunnistus on hyvä ja toimiva ratkaisu, mutta kritiikkiäkin tuli.

Karting"Laite voisi olla vielä herkempi, mutta järjestelmä vaikuttaa hyvältä ja voisi soveltua muihinkin kohteisiin, joissa tarvitaan turvallisuutta.”

Kuvassa oikealla Dariush on yhdessä isänsä Hojat Moghadampourin kanssa.

Testauksella saatiin juuri sitä mitä lähdettiin hakemaankin: kokemuksia äärioloista.

”Saimme paljon hyvää oppia ja olemme käyneet japanilaisten kollegojen kanssa läpi kokemuksiamme. Kehitämme ohjelmistoa ja säädämme tunnistustoleransseja kohdilleen. Keräämme lokitietoja tapahtumista ja jos joku asia ei onnistu, voimme analysoida syitä. Jatkossa pystymme ottamaan ympäristötekijät entistä paremmin huomioon ja kaikki uusi tieto auttaa myös muissa kohteissamme", Pekkala sanoo. 

"Lisää luotettavuutta saadaan vielä tämän kesän aikana, kun käyttöön saadaan uusi  F-Pro-sensorimalli. Laite on puolet pienempi sekä lisäksi aiempaa mallia herkempi ja nopeampi", Mansnerus toteaa.

Jäynänteko vaikeutuu

Kämmentunnistus on käytössä ajajien rekisteröinnissä ja ohjaajakokousten ilmoittautumisessa. Lisäksi kehitellään itsepalvelukioskia, jossa voi tehdä muutoksia omiin tietoihin, esimerkiksi vaihtaa runkomerkkiä tai transponderin numeron. Transponderi on lähetin, jonka kautta ajanottojärjestelmä mittaa kierrosaikoja eri sektoripisteillä.

”Näillä kavereilla on joskus tapana tehdä toisilleen jäynää kisoissa, vaikkapa vaihtaa transpondereiden numeroita keskenään. Kun tunnistus pitää tehdä kämmenellä ja kaikki pääsevät päivittämään vain omia tietojaan, kiusanteko vaikeutuu huomattavasti”, Pekkala naurahtaa.

Jokaisen kisan yhteydessä järjestettävä ohjaajakokous on tärkeä tilaisuus, johon jokaisen kuskin tai hänen huoltajansa on pakko ilmoittautua ja osallistua. Kokouksissa käydään läpi kisan pelisäännöt, turvallisuusasiat, aikataulut ja poikkeukset säännöistä.

”Virallisissa mestaruuskisoissa kaikkien henkilöllisyydet tarkistetaan. Se on hidasta puuhaa, kun nimilistalta etsitään henkilö ja sitten merkataan listalle kuka tuli. Kämmentunnistuksen avulla tästä rumbasta päästään eroon ja ohjaajakokoukset pääsevät alkamaan jouhevammin.

Jatko näyttää lupaavalta

Kun kaksi testikisaa on takana, Fujitsun Enterprise & Cyber Security -yksikön manager Toni Orrainen summaa kokemuksia, jotka näyttävät lupaavilta.

”Olemme hyvässä vauhdissa. Karting-ajajien kämmenet on rekisteröity järjestelmään ja jatkossa heidän ilmoittautumisensa hoituu jouhevasti. He tulevat paikalle, lyövät käden laitteeseen ja lähtevät virittämään autojaan. Jonkun verran aikaa on mennyt neuvomiseen ja ohjaamiseen, koska järjestelmä ei ole kenellekään ennestään tuttu. Mutta kun prosessi on kerran käyty läpi ja perusteltu, kuskit ovat että ok ja jee.”

”Uskon, että kiinnostus helppoon ja varmaan tunnistautumiseen herää muissakin sarjoissa, luokissa ja järjestäjissä. Ratkaisu sopii erinomaisesti kaikkiin muihinkin käyttötarkoituksiin, joissa vaaditaan vahvaa tunnistautumista”, Orrainen sanoo.

Lisää tietoa kämmentunnistuksesta: Toni Orrainen, p. 040 9201 371

» Suomen upein kartingsarja: X30 Challenge Finland 

» Kämmentunniste peittoaa salasanat

» PalmSecure-tunnistusratkaisu

ot
Kuvat ja video: Kalevi Ohmeroluoma

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 2017,  15.6.2017

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn