Luonnon puolesta jättipalsamia kitkemässä

Net 2017,  10.9.2017

Kun kitket, älä laita vieraslajeja biojätteisiin tai kompostiin vaan aina sekajätteeseen! Tässä oli yksi tärkeä oppi Fujitsun vapaaehtoisille, jotka osallistuivat äskettäin jättipalsamin kitkentätalkoisiin Helsingin Rastilassa.

Jattipalsami, tiimi

Fujitsun tehotiimi antoi jättipalsamille kylmää kyytiä: Christine Löfgren (vasemmalla), Miia Huhtala, Päivi Pihl, Kimmo Sutinen ja Johanna Kaapola.

Jattipalsami, KuiriVieraslajien kitkentätalkoot järjesti WWF Suomi, ja Rastilassa isäntänä toimi Mikko Kuiri (oikealla): ”Saimme Hienosti tavoitteen toteutettua eli raivattua saman alueen kuin edellisenä vuonna Rastilan rannassa. Kuten havaitsimme, työ ei lopu, ja ensi vuonna voimme toivottavasti suuremman porukan voimin laajentaa kitkentäaluetta leirintäalueen aitojen sisäpuolelle.”

”Osallistuin jättipalsamin kitkemistalkoisiin, koska ne järjestettiin lähellä kotiani. Ajattelin, että tässä on hyvä mahdollisuus yhdistää työnantajan tukema vapaaehtoistyö ja kotiseudusta huolehtiminen”, sanoo talkoisin osallistunut Kimmo Sutinen Fujitsusta.

”Talkoissa oli mukavaa, ja samalla tutustuin muihin fujitsulaisiin. On hienoa, että Fujitsu tarjoaa vapaaehtoistyöhön osallistumista työajalla. Tämä pienensi kynnystä mennä mukaan. Tuntui myös, että näillä talkoilla oli merkitystä. Kokemukseni perusteella voisin osallistua vastaavanlaiseen toistekin, esimerkiksi merten suojelun puitteissa.”

Talkoot alkoivat Suomen Luonnonsuojeluliiton/Helsingin Luonnonsuojeluyhdistyksen biologin Christina Lindenin kattavalla luennolla jättipalsamin haitoista. On hyvin tärkeää tunnistaa haitalliset kasvilajit ja osallistua niiden poistamiseen niin kauan, kun voimme vielä tehdä jotain vieraskasvien vyörylle.

”Oli ilo olla mukana hyödyllisessä tapahtumassa. Erityiset kiitokset biologille, joka avasi asiaa ja kertoi minkälaisesta kasvista on kyse ja miten se leviää. Ehdottoman hyvä pointti tiedoksi kaikille: Kun kitket, älä laita vieraslajeja bioroskiin tai kompostiin vaan aina sekajätteeseen”, vinkkasi Päivi Pihl Fujitsusta.

Vieraslajit ovat maailmanlaajuisesti toiseksi merkittävin uhka luonnon monimuotoisuudelle. Suomessa niitä voi kuitenkin vielä torjua. Luontaisen lajistomme lisäksi vieraslajien torjunnasta hyötyy myös itse talkoolainen, sillä luonnossa liikkumisella on runsaasti terveysvaikutuksia.

» Vieraslajit maailmanlaajuisesti merkittävä uhka luonnolle – Suomessa vielä mahdollisuus toimia (WWF)

» Vieraslajiportaali

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 2017,  10.9.2017

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn