Puolustusvoimat kouluttaa virtuaalisesti

Net 2017,  14.3.2017

Puolustusvoimat haluaa kouluttaa varusmiehiä ja kantahenkilökuntaa entistä nopeammin ja edullisemmin. Ratkaisuna on virtuaalinen koulutusympäristö, joka myös motivoi oppijoita uudella tavalla ja auttaa pääsemään entistä parempiin tuloksiin. Yli tuhat sotilasta harjoittelee samanaikaisesti Celsius-tehotyöasemilla ympäri Suomea.

 Puolustusvoimat kouluttaa virtuaalisesti

Koulutettavat käyttävät koulutusjärjestelmää varuskunnissa Fujitsun Celsius-tehotyöasemilla. Fujitsu räätälöi työasemasta puolustusvoimille oman version asentamalla siihen pelikäyttöön sopivan näytönohjaimen.

”Tarvitsimme pelikoneita, joissa virtuaalinen koulutusympäristö pyörisi sulavasti. Valitsemamme Celsius-laitteet ovat ollet erittäin sopivia tähän tehtävään”, hankepäällikkö, majuri Mika Kärsämä  Maasotakoulun simulaattoriosaamiskeskuksesta toteaa.

Kärsämä kertoo, että puolustusvoimat etsi hinta-laatusuhteeltaan parhaita ratkaisuja virtuaaliympäristön laitteiksi. Nyt hankitut laitteet ovat käytössä seuraavat viisi vuotta.

Majuri J SonninenPuolustusvoimien koulutuspäällikkö, prikaatinkenraali Jukka Sonninen (vasemmalla)sanoo vaikuttuneensa virtuaaliympäristön mahdollisuuksista jo vuosia sitten.

”Osallistuin koulutukseen, jossa opetettiin toimintaa toisella mantereella, täysin poikkeavissa olosuhteissa, ja tilanteessa, jossa ennakkoon annettu tieto piti vain osittain paikkansa. Harjoitus opetti erittäin lyhyessä ajassa asioita, joiden ymmärtäminen perinteisellä esitystavalla, kuten luennoimalla, olisi jäänyt kauas virtuaaliympäristön mahdollisuuksista”, Sonninen sanoo.

Virtuaalisuus sallii myös vaaralliset virheet

Puolustusvoimat kouluttaa virtuaaliympäristössä varusmiehiä toimimaan yksilönä ja erikokoisissa kokoonpanoissa. Tällä hetkellä käytössä on noin 400 tehotyöasemaa, ja niiden määrä kasvaa reiluun tuhanteen tänä kesänä. Määrä nousee vielä 1 100:aan, kun viimeiset laitteet otetaan käyttöön ensi vuonna.  Jos halua ja tarvetta löytyy, virtuaaliympäristö voidaan yhdistää muiden maiden vastaaviin ympäristöihin. Sama Bohemia Interactiven Virtual Battlespace 3 -ympäristö on käytössä useiden eri maiden puolustusvoimissa, esimerkiksi Ruotsissa.

”Koulutus tapahtuu tyypillisesti siten, että aamulla opiskellaan virtuaaliympäristössä ja iltapäivällä maastossa. Virtuaalisesti voidaan tehdä jopa vaarallisia virheitä, koska koulutettavien turvallisuudesta ei tarvitse välittää todellisen maailman tapaan. Perusvirheet karsitaan pois, jotta maastossa voidaan keskittyä olennaiseen.”

Sonnisen mukaan panssariprikaati on ollut virtuaalikouluttamisen edelläkävijä Suomessa. Panssariprikaatissa myös kaluston liikuttaminen maastossa on kallista, joten virtuaaliympäristön kustannushyödyt ovat näkyneet nopeasti.

”Virtuaaliympäristö auttaa käsittelemään asioita, joita tavallisessa koulutuksessa ei voida ottaa esille. Sama harjoitustilanne toistetaan tarvittaessa monta kertaa, joten voimme kokeilla eri vaihtoehtoja kussakin tilanteessa. Kokeilemme esimerkiksi, mitä maalia kannattaa ampua ensimmäisenä. Lisäksi virtuaaliympäristössä annamme koulutettaville välineitä, joita tavallisissa harjoituksissa ei edes käytetä, kuten hyvin harvoin harjoituksissa käytettäviä aseita”, Sonninen toteaa.

Koulutettavat ovat pitäneet uudesta koulutustavasta.

”Pelimaailma on tuttu monelle varusmiehelle jo siviilistä. Yksilön motivaatioon vaikuttaa merkittävästi, kun hän näkee simulaation avulla oman merkityksensä suuressa sotaharjoituksessa ja oman joukkueensa toimien vaikutuksen kokonaisuuteen.”

Lisää tietoa Celsius-työasemista

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 2017,  14.3.2017

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn