SPR:n ystävätoiminnan vapaaehtoiset ystävineen kohtasivat Gabrielin

Net 2018,  10.12.2018

Noin 150 SPR:n Uudenmaan piirin ystävätoiminnan vapaaehtoista ystävineen osallistui Fujitsun ja Kansallisteatterin hyväntekeväisyysnäytökseen lokakuussa Willensaunassa Helsingissä. Näytelmänä oli iki-ihana Gabriel, Mika Waltarin klassikkokomedia.

Gabriel tule takaisin

Gabriel kertoo Ulriikasta ja Kristiinasta, paperikauppaa pitävistä sisaruksista. He joutuvat muka-ystävän ja superhurmurin huijaamiksi.

Fujitsu kutsui SPR:n Ystävätoiminnan vapaaehtoiset viettämään yhteistä iltaa hyvästä syystä:

”Halusimme kiittää teitä, jotka teette arvokasta vapaaehtoistyötä. Te ette huijaa. Te teette toisille elämästä valoisampaa, kävelette rinnalla ja olette läsnä”, sanoi Fujitsun viestintäjohtaja Satu Pelttari avauspuheenvuorossaan.

Gabriel tule takaisin, Willensauna”Fujitsun visiona on ihmiskeskeinen, älykäs yhteiskunta. Sellainen maailma, jossa ihmiset rakentavat tulevaisuutta yhdessä ja kestävällä tavalla. Teknologian tulee vahvistaa inhimillistä osaamista eikä syrjäyttää meitä ihmisiä. Teknologian pitää helpottaa ja rikastaa ihmisten elämää eikä kapeuttaa sitä pelkäksi netissä surffailuksi.”

Ja toden totta, Willensaunan esitys näytti, miten feikkiystävä sekoittaa sisarusten elämän – ja samalla draama käsitteli monia syvempiä ja kipeitäkin aiheita. Ystävyys ja se, että toiseen voi luottaa, ovat niitä pilareita, jotka kantavat meitä elämän läpi. Moni ystävätoiminnan vapaaehtoinen olikin ottanut ystävänsä mukaan, ja myös vasta jonkin aikaa Suomessa asuneille ilta oli unohtumaton. Ahkerat suomen kielen opinnot palkittiin, kun Waltarin dialogista sai helposti selvän.

Tie pois yksinäisyydestä voi löytyä yhdessä

Gabriel tule takaisin, H. JuslinYstävätoiminnan päätavoite on sananmukaisesti yksinäisyyden lieventäminen, ja siinä sivussa mahdollistuu usein myös jokin muu mukava yhdessä tekeminen.

Mikä yhdistää SPR:n ystävätoiminnan vapaaehtoisia – onko heillä jokin erityinen asenne elämään tai joitakin erityistaitoja, joita he hyödyntävät ystävätoiminnassa?

”Ennen kaikkea SPR:n ystävätoimijoita yhdistää auttamisen halu. Usein ystävillä on vankkaa elämänkokemusta ja he ovat nähneet elämää ja ehkä myös itse kokeneet yksinäisyyttä joskus. Tällä hetkellä he haluavat auttaa muita löytämään tien pois yksinäisyydestä. Mitään erityistaitoja ei tarvita, vaan ystävätoimintaa tehdään ihan tavallisen ihmisen taidoin: olemalla ihmiselle ihminen”, SPR:n ohjelmapäällikkö Heidi Juslin-Sandin (oikealla) selittää.

Miten ystävätoiminta muuttuu tulevaisuudessa?

”Osa ystävätoiminnasta siirtyy ihan varmasti verkkoon ja digitaalisille alustoille. Uskon myös, että 5G-verkko tulee tuomaan tällekin toiminnalle uusia ulottuvuuksia. Kuitenkin myös face-to-face vapaaehtoistoiminta jää elämään”, Heidi Juslin-Sandin sanoo.

”Visiomme 2028? Ystävätoiminta on vetovoimaista ja valtakunnallisesti helposti lähestyttävää ja sitä on saatavilla ihan joka paikassa, joko digitaalisesti tai perinteisesti. Vapaaehtoiset pystyvät osallistumaan ystävätoimintaan joustavasti omien aikataulujensa mukaan.”

Ensi vuonna SPR:n ystävätoiminta täyttää ensi vuonna 60 vuotta. Kaikkiaan SPR:n ystävätoiminnassa on mukana noin 9 000 vapaaehtoista ympäri maan. Uudellamaalla vapaaehtoisia toimii noin 2 000.

Näytelmäkuvat: Kansallisteatteri (yläkuvassa ja etusivulla Karin Pacius ja Sampo Sarkola)

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 2018,  10.12.2018

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn