Fujitsu sanoo ”EI” korruptiolle

Net 2020,  30.11.2020

Fujitsu tahtoo olla mukana rakentamassa avointa ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa, jossa korruptiolla ei ole sijaa. Yhtiö noudattaa sekä suomalaisia että kansainvälisiä lahjonnan ja korruption vastaisia periaatteita. Fujitsu haluaa kilpailla reilusti ja noudattaa hankintalakia.

Fujitsu sanoo ”EI” korruptiolle

Suomessa ajatellaan usein, että korruptiota ei maassamme esiinny. Kun Kunnallisalan kehittämissäätiö (Kaks) taannoin selvitti suomalaisten asenteita korruptioon, joka viidennen suomalaisen mielestä rahan tai lahjan tarjoaminen viranomaiselle oli joissakin olosuhteissa hyväksyttävää. Vastapalveluksen tarjoamisen hyväksyi vielä useampi, joka neljäs.

Fujitsu Finlandin lakiasiainjohtaja Anu-Kaisa Raita muistuttaa, että Suomessa korruptio on usein rakenteellista ja siksi siitä on vaikea saada otetta. Toisaalta korruptiolla on monet kasvot, eikä epäasiallista toimintaa aina mielletä korruptioksi:

”Suomessa korruptio voi tarkoittaa esimerkiksi erilaisia verkostoja, joiden kautta suositaan tiettyjä toimijoita, tai sitä, että ei jäävätä itseä päätöksenteosta. Se voi tarkoittaa myös, että hankintoja ei kilpailuteta lainsäädännön edellyttämällä tavalla.”

Avoin keskustelu torjuu korruptiota

Julkishallinnon myyntijohtaja Hemminki Sääksjärvi toivoo, että korruptiosta käytäisiin entistä enemmän keskustelua:

”Ekosysteemit yleistyvät jatkuvasti, ja kilpailijoidenkin kanssa tehdään yhä useammin yhteistyötä. On myös yrityksiä, joiden kanssa ollaan sekä kilpailijoita että yhteistyökumppaneita. Tällaisissa tilanteissa olisi tärkeää muistaa ja keskustella avoimesti siitä, mikä on sallittua ja mikä ei – tuleeko kiusaus sopia keskenään kilpailun rajoittamisesta tai voidaanko vahingossa lipsahtaa harmaalle alueelle?”

Toisaalta myös kilpailutuskulttuurissa on kehittämisen varaa.

”Hankinta-asioissa on usein kyse siitä, miten avoimesti asiakas tekee kilpailutuksia sekä miten tarjouksia pisteytetään. Käytetäänkö joskus tyylikkäitä keinoja suosia vanhoja tuttuja tai keksitäänkö luovia tapoja rajoittaa kilpailuja. Joskus kilpailutukset julkaistaan niin lyhyellä varoitusajalla, että kaikki eivät ehdi reagoida. Näin voidaan karsia etukäteen ei-toivottuja kilpailijoita pois.”

Arvopohja tukee vastuullista toimintaa

”Voi kuulostaa ylevältä, mutta vastuullinen, eettinen ja lainmukainen toiminta on koko Fujitsun olemassaolon selkäranka ja perusta. Sen päälle haluamme rakentaa meille kaikille parempaa maailmaa − ihmiskeskeistä, älykästä yhteiskuntaa”, Anu-Kaisa Raita toteaa.

”Yritysfilosofia, arvot ja eettiset periaatteet näkyvät perusarjessamme ja ohjaavat tekemään oikeita valintoja ja ratkaisuja. Tällä tilikaudella olemme erityisesti painottaneet sisäisesti, mitä vastuullisuus tarkoittaa jokaisen omassa toiminnassa.” 

Nollatoleranssi lahjonnalle

Fujitsussa on nollatoleranssi lahjonnalle ja muille korruption muodoille. Noudatamme sekä suomalaisia että kansainvälisiä lahjonnan ja korruption vastaisia periaatteita, ja lahjonnan ja korruption vastainen politiikka toimenpiteineen on jalkautettu kaikkialle organisaatioon. Käytäntöjä päivitetään jatkuvasti ja järjestelmällisesti.

”Haluamme herätellä ihmisiä tunnistamaan korruption eri puolia. On tärkeää, etteivät ohjeet ja prosessit jää paperitiikereiksi, vaan ihmiset ja työntekijät oppivat tunnistamaan epäilyttäviä tilanteita ja toimimaan eettisesti oikein. On myös olennaista ymmärtää miksi sääntöjen noudattaminen on tärkeää isossa kuvassa. Tietoisuus auttaa erottamaan epäilyttävät ja hyväksyttävät keinot”, Anu-Kaisa Raita sanoo.

Fujitsussa on jo yli kymmenen vuotta toiminut erityinen ilmoituskanava, Fujitsu Alerts. Se tarjoaa kaikille Fujitsun työntekijöille sekä asiakkaille, toimittajille ja muille sidosryhmille mahdollisuuden ilmoittaa havaitsemastaan yhtiömme toimintaperiaatteiden vastaisesta toiminnasta. Ilmoituksen voi tehdä nimettömästi, ja kaikki ilmoitukset käsitellään luottamuksellisesti. Lisätietoa ilmoituskanavasta löytyy täältä.

Fujitsu Finland on mukana Oikeusministeriön ”Sano ei korruptiolle” -kampanjassa. Kampanja kutsuu rakentamaan Suomea, jossa korruptio ei menesty. Lue lisää kampanjasta täältä

Teksti: Satu Pelttari

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 2020,  30.11.2020

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn