Japanin vaihtarit tutustuvat Suomeen

Net 2/2015,  15.12.2015

Fujitsun Global Exchange Program toi Suomeen kaksi japanilaista työntekijää syyskuun alussa. Masatsugu eli suomalaisten suuhun sopivasti Masa on Nagoyassa lakia opiskellut ja vuodesta 2007 Fujitsulla työskennellyt legal counsel. Noriharu eli Nori on puolestaan elektroniikkainsinööri ja fujitsulainen vuodesta 2010.

Masa ja Nori tutustuivat vaihtoa edeltäneellä valmennusjaksolla, jolla opiskeltiin englannin kieltä ja vieraiden kulttuurien kohtaamista. Nyt miehet asuvat samassa talossa aivan Helsingin keskustassa ja käyvät töissä Pitäjänmäellä, Suomen Fujitsun pääkonttorissa.

Masa ja Nori Japanista

Tokiolaiset Masatsugu Murase (vasemmalla), ja Noriharu Okada osallistuvat Fujitsun globaaliin vaihto-ohjelmaan.

Nori on alkusyksyn työskennellyt Fujitsun GYUHO Connected Cow -pilvipalvelun parissa. Kyseessä on karjankasvatukseen kehitetty sovellus, jossa hyödynnetään lehmiin kiinnitettyjä askelmittareita ja niistä saatavaa dataa. Jatkossa hän paneutuu muiden muassa Fujitsun Head Mounted Display -näyttölaiteen kehittämiseen ja sen mahdollisiin uusiin sovelluksiin.

Masan työ painottuu jo kielisyistä Japanin-Fujitsun kanssa tehtäviin projekteihin, joissa on hyötyä hänen kansainvälisestä lakiosaamisestaan.

Suomalaiset rakastavat viikonloppua

Töiden ohella Masa ja Nori ovat tutustuneet Helsingin nähtävyyksiin, esimerkiksi Suomenlinnaan, ja Nori on ehtinyt saunaankin. Lisäksi he ovat vierailleet Tallinnassa – eivät kuitenkaan juomaostoksilla kuten kuulemma monet kanssamatkustajista.

Nori kertoo viihtyvänsä Suomessa hyvin ja häntä kiinnostavat jatkossakin kansainväliset työmahdollisuudet Japanin ulkopuolella. Kollega Masa uskoo, että vaihdon päättyessä hänellä on Japaniin viemisenä hyvä ymmärrys pohjoismaisesta liiketoiminnasta ja siihen liittyvistä lakiasioista. Tokiossa häntä odottavat vaimo ja seitsemän kuukauden ikäinen tytär.

Suomalaisesta kulttuurista kysyttäessä Masa kertoo huomanneensa, että suomalaiset rakastavat viikonloppua: perjantaisin monet kyselevät viikonloppusuunnitelmista ja maanantaisin taas ”miten viikonloppu meni”. Myös Nori on huomannut kulttuurieron – suomalaiset erottavat työ- ja vapaa-ajan japanilaisia selvemmin. Japanissa saatetaan viettää enemmän aikaa kollegojen kanssa myös vapaa-ajalla.

Suomalaisittain lämmin syksysää ei ole vieraista tuntunut liian kylmältä, sen sijaan valon puute oli yllätys. Norin sanoin aurinkoa tarvittaisiin, jotta mieli ja keho virkistyisi.

Teksti: Jarno Salovuori
Kuva: Tom Nuorivaara

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 2/2015,  15.12.2015

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn