Pääkirjoitus, Hemminki Sääksjärvi: Kannattaa katsoa peruutuspeiliin

Net 2/2015,  12.11.2015

Voi peruutuspeili-parkaa! Mitä yksittäistä kapistusta hyljeksittäisiin yhtä paljon kuin sitä? ”Älä katso peruutuspeiliin, vaan eteenpäin.” ”Esko Elämänsäsankari ei peruutuspeiliin vilkuile!”

Hemminki SääksjärviMistä lähtien peilistä on nähnyt menneisyyteen? Taikapeilit ovat asia erikseen, mutta nyt jos koskaan kannattaa katsella peruutuspeiliin tai oikeammin taustapeiliin, josta näkee tulevaa, jos jotain. Paljon puhutun digitalisaation myllertäessä maailmaa on välttämätöntä tietää, mitä kilpailijat puuhaavat, ja millaisia vauhtikoneita samalla radalla möyryää, nokka jo takapuskurissa, valmiina nousemaan rinnalle ja kiitämään ohi kohti horisonttia.

Tässä numerossa puhutaan paljon johtajuudesta. Suurissa murrostilanteissa, kuten nyt, johtajuuden merkitys korostuu. Tarvitaan visioita ja voimaa kulkea kohti tuntematonta. Kysytään rohkeita liikkeitä, kykyä luopua rakkaistakin asioista ja tutuista tavoista toimia. Kaivataan uskoa mahdottomaan ja taitoa innostaa ihmiset mukaan matkalle kohti uusia menestyksiä, vaikka sana maistuu suussa menetykseltä.

Johtamisessa on aina lopulta kyse ihmisistä. Hankalimmalta tuntuu muutosten johtaminen, sillä niiden melskeessä meidän parhaat ja pahimmat puolemme tulevat esiin, niin johtajina kuin johdettavinakin. Miten uskallan itse kurkottaa sumuun ja saan ihmiset luopumaan tutusta ja turvallisesta? Miten kuvaan uuden, uljaan maailman? Muistanko kertoa, millä askelilla sinne ollaan menossa vai hilloanko hommaa kammiossani hamaan h-hetkeen? Kerron senkin, etten vielä tiedä mitä tapahtuu.

Näihin kysymyksiin moni etsii parhaillaan vastausta. Hyvä johtaminen ei katoa muodista koskaan, mutta eri ajat vaativat erilaista johtamista niin yrityksissä kuin yhteiskunnassakin.

Millainen on sinun unelmajohtajasi?

Lennokasta loppuvuotta!

Hemminki Sääksjävi
Johtaja, Tulevaisuustoimisto

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 2/2015,  12.11.2015

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn