Kertakirjautuminen etenee valtionhallinnossa

Net 3/2013,  4.12.2013

Virkamiehen Virtu-kertakirjautumisratkaisun käyttöönotto valtionhallinnossa etenee. Tämän vuoden aikana palvelu on otettu käyttöön kuudessa valtion virastossa.

Valtiokonttorissa toimiva Valtion IT-palvelukeskus VIP tuottaa Virtu-kertakirjautumista palveluna. Ratkaisu perustuu Fujitsun kehittämään sovellukseen. Lisäksi IT-palvelukeskus

hallinnoi Virtu-luottamusverkostoa, joka perustuu SAML 2.0-teknologiaan, niin sanottuun federoituun* kirjautumiseen.

Virtu-kertakirjautuminen

”Suutarin lapsella on nyt kengät: myös Valtiokonttorissa on otettu Virtu-kerta-kirjautumisratkaisu käyttöön tänä syksynä”, Jouko Junttila sanoo.

”Vielä keväällä meille tuotti suuria haasteita lunastaa lupaus siitä, että käyttöönoton toteutus kestää esivalmistelujen jälkeen yhden kuukauden”, Valtiokonttorin tuotepäällikkö Jouko Junttila kertoo. Kesän aikana käyttöönottoprosessi kuvattiin ja tarkennettiin niin, että käyttöönotot sujuisivat tehokkaammin.

”Vaikeutena oli saada eri toimijat ja tahot orkestroitua yhteen. Nyt ketsuppipullo on alkanut aueta, ruuhka purkautuu ja uudet käyttöönotot etenevät suunnitellusti. Iloinen uutinen on, että käyttöönottoprosessista on tullut syksyn myötä huomattavasti varmempi.”

Virtu-verkosto laajenee

Virtu mahdollistaa kertakirjautumisen valtionhallinnon yhteisiin palveluihin. Kirjautumista vaativien palvelujen käyttö helpottuu, kun käyttäjä tarvitsee organisaatiorajojen yli tapahtuvaan tunnistautumiseen vain yhdet tunnukset.

Virtu-palvelun ensimmäisiä käyttäjiä ovat valtiovarainministeriö, Valtio-konttori, tasavallan presidentin kanslia, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Lääkelaitos Fimea. Lisäksi 11 virastoa on käyttöönottoputkessa, jolloin tavoitteena on käynnistää niissä tuotanto tämän vuoden aikana.

Virtu-verkostossa on tällä hetkellä 28 000 käyttäjää valtionhallinnon kaikkinensa 82 000 käyttäjästä. Ennusteen mukaan vuoden lopussa käyttäjiä on noin 31 000. Viidentoista viraston on

tarkoitus ottaa Virtu käyttöön vielä tämän vuoden aikana. Näistä yksitoista hankkii Virtu-kertakirjautumisratkaisun palveluna Valtion IT-palvelukeskukselta. Tavoitteena on saada palvelu käyttöön lähivuosina koko valtionhallinnossa.

*Federointi = kahden tai useamman toimialueen (domainin) yhteinen käyttäjähallinta.

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 3/2013,  4.12.2013

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn

Käytämme Net-sivustolla evästeitä, jotta pystymme parantamaan käyttökokemusta ja analysoimaan liikennettä. Pyydämme sinua perehtymään yksityisyydensuojakäytäntöömme, joka on saatavissa täältä.