Pääkirjoitus, Hemminki Sääksjärvi: Helppous kärkeen

Net 3/2013,  4.12.2013

Ei ole uutinen, että Suomi ikääntyy. Mutta sen sijaan, että taivastellaan siitä aiheutuvia kuluja, voitaisiin miettiä, miten se käännetään voitoksi.

Vanhukset ovat nykyään yhä virkeämpiä ja aktiivisempia, ja he haluavat paitsi hoivaa ja apua, myös yhä uusia ja entistä monipuolisempia palveluja. He ovat myös aiempaa varakkaampia, ja siksi vanhuksille suunnatuissa palveluissa muhii huikea potentiaali, johon kannattaa tarttua.
Pääkirjoitus/HS
Seniorit ovat yhä innokkaampia tietotekniikan ja uusien palvelujen käyttäjiä. Nimenomaan heille on tärkeää, että käyttö ei ole liian vaikeaa. Siksi tekniikka ja palvelut täytyy räätälöidä sellaisiksi, että niihin on helppo tarttua myös sellaisen, joka ei ole syntynyt tabletti kädessä ja älyluuri taskussa.
Jos järjestelmiä suunnittelevat vain nuoret ja näppärät, ei lopputulos ole aina optimaalinen huonontuvan näön ja kangistuvien sormien kanssa operoivalle. Sama koskee palveluita. Tietotekniikan äidinmaidossa imenyt nuori ei välttämättä osaa asettua seniorikäyttäjän asemaan ja saattaa tukea antaessaan toimia liian nopeasti tai käyttää kieltä joka ei aukea yhtään enempää kuin posliinikaupan ovi norsulle. Mallia voi katsoa vaikka tämän lehden jutusta: Kone kuntoon konkarin konstein.
Helppokäyttöisyyden vaatimus ei koske pelkästään vanhuksia. Yhä harvempi meistä innostuu teknisten kiemuroiden kanssa taistelusta. Tietotekniikka on parhaimmillaan silloin, kun sitä ei huomaa lainkaan.

Hemminki Sääksjärvi
Johtaja, Tulevaisuustoimisto

Lisätietoja
info@fi.fujitsu.com

Julkaistu Net-lehden numerossa 3/2013,  4.12.2013

Facebook  Twitter  Google  LinkedIn

Käytämme Net-sivustolla evästeitä, jotta pystymme parantamaan käyttökokemusta ja analysoimaan liikennettä. Pyydämme sinua perehtymään yksityisyydensuojakäytäntöömme, joka on saatavissa täältä.